2014 – рік Тараса Шевченка

“Невмираючий дух поета, як і раніше,
витає над рідною Україною,
невмовкаюче роздається його віще слово
і сіє на народній ниві живе насіння оновлення”

П.А. Грабовський,
український поет, публіцист

rthw

Тарас Шевченко – видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

І. Я. Франко писав: “Доля переслідувала його в житті скільки могла, та вона не зуміла перетворити золото його душі в іржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду, а віри в Бога у зневіру і песимізм. Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя. Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко”.

Кожен українець чи українка, де б вони не жили на землі, знає це ім’я. Та й переважній більшості освічених неукраїнців воно також відоме. Усі визнають Тараса Шевченка за пророка української нації: “… Шевченко – це код нації, а в його “Кобзарі” закодовані самі генетичні основи нашої духовності, невичерпний її потенціал. Кожен, хто, відкривши томик “Кобзаря”, вживеться в буйний світ його образів, сягне в його розпечені надра, відчує: книгу цю написала людина, яка по крутизнах життя піднеслась до вершин мудрості, на верхогір’я людського духу”, – відзначав О. Гончар. На повний голос звучить зігріте великою любов’ю до людей, пройняте гнівом до всього антилюдяного полум’яне слово геніального сина України.

Згідно Указу Президента України від 11.04.2012 № 257/2012 2014 рік оголошений в Україні Роком Тараса Шевченка.

На виконання Указу Президента України від 11.04.2012 № 257/2012 в закладі був розроблений план роботи закладу щодо відзначення 200-річного ювілею з дня народження Т. Г. Шевченка на 2013/2014 навчальний рік.


24.10.2013

З метою виявлення та підтримки творчо обдарованих дітей та учнівської молоді, сприяння розкриттю їхнього таланту, розумових здібностей, розвитку комунікативних умінь, а також поглибленому опануванню учнівською молоддю багатства української мови у місті Харкові відбувся Фестиваль ораторського мистецтва серед учнів 10-11 класів Харківської області за темою «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття». Від нашого закладу приймала участь учениця 10 класу Харитюк Валерія, яка на розсуд журі конкурсу представила власний вірш “Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь віки”.


20.11.2013

07 листопада в нашому закладі проведено І етап IV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, в якому взяло участь 57 учнів із 5-11 класів.
Завдання були присвячені життю і творчості Т. Г. Шевченка, 200-річний ювілей з дня народження якого відзначатиметься у березні 2014 року.

Кращими стали учні: Шеремет Катерина, 11 клас; Курило Максим, 10 клас; Козирева Марина, 10 клас; Ткач Катерина, 10 клас.

Переможці шкільного етапу взяли участь у ІІ (міжінтернатному) етапі IV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.


25.11.2013

Відповідно до плану роботи закладу на 2013/2014 навчальний рік та з метою вшанування пам’яті Великого Кобзаря, а також піднесення престижу української мови, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій рідного народу, підвищення рівня мовної освіти й культури, удосконалення навичок майстерного володіння словом у закладі з 18.11.2013 по 22.11.2013 було проведено тиждень української писемності та мови.

hga

Кожен з п’яти днів проходив під окремим гаслом. Четвер був присвячений життю та творчості Т.Г. Шевченка.

Активну участь у проведенні Шевченківського дня взяли учні 5-11 класів. Заходи, які проводились в цей день, сприяли розширенню знань учнів про життєвий і творчий шлях Великого Кобзаря. Були проведені такі заходи:

  • відеолекторій “Життя і творчість Шевченка”, 1-4 класи;
  • перегляд художнього фільму “Тарас Шевченко”, 8-11 класи;
  • брейн-ринг “Життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка”, 5-7 класи;
  • конкурс на кращого декламатора віршів Т.Г. Шевченка, 2-4, 5-8, 9-11 класи.

srsw

Тиждень був насиченим і плідним. Учні отримали багато додаткових знань та навичок, а також отримали низку задоволень від масових заходів.


21.01.2014

21 січня 2014 року в 9 класі пройшов урок на тему: Т.Г.Шевченко – геніальний поет, мислитель, пророк національного відродження в Україні. Його винятково велике значення”.

agwa

Цей урок став поштовхом до подальшої роботи з вивчення минулого та сьогодення України, викликав бажання в учнів дізнатися більше про життя Великого Кобзаря, значення його творчості.

Метою проведення уроку було пізнання учнями постаті Великого Кобзаря, актуальності його творчості; виховання любові до рідного краю; пробудження національної самосвідомості; патріотичне виховання і розвиток почуття гордості за свій народ, Батьківщину; узагальнення знань з історії та культури українського народу, його традицій, звичаїв і обрядів; формування готовності здобувати якісну освіту і добрими справами збагачувати Батьківщину.

Під час заняття були використані відеосюжети, ілюстративні матеріали про життя і творчість Великого Кобзаря.


27.01.2014

«Святої правди голос новий». Під такою назвою 27 січня в нашому закладі пройшов конкурс читців поезії, присвячений 200–ій річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. У конкурсі взяли участь учні 5-11 класів, які читали поезії Тараса Шевченка.

eshe

Виступи учасників конкурсу оцінювалися журі за критеріями: рівень виконавської майстерності, дикція, постановка голосу, культура мовлення та сценічної поведінки.

Конкурсанти намагалися передати всю палітру почуттів, які вклав автор у кожний рядок. Комусь з них це вдалось краще, комусь – не дуже. Але були й такі, чиї виступи залишили незабутні враження в серцях слухачів. Саме вони і стали переможцями конкурсу. Серед учнів 5-11 класів переможцями стали:

  • I місце – Харитюк Валерія (учениця 10 класу);
  • ІІ місце – Кругла Олександра (учениця 6 класу);
  • ІІІ місце – Кравцова Альона (учениця 9 класу).

07.02.2014

У нашому закладі було проведено брейн-ринг на тему: «Ми любимо твори Шевченка» серед учнів 5-10 класів. У грі брали участь дві команди: “Козачата” та “Шевченкознавці”.

shhh

Після обрання девізів, назв і капітанів команд відбулося 5 цікавих конкурсів, пов’язаних із життям та діяльністю великого митця. Особливо вразили знання учнів 9 класу про творчість видатного українського поета. Оцінювало змагання журі у складі учнів11 класу.


10.02.2014

У шкільній бібліотеці між учнями 3 класу відбувся конкурс віршів Т.Г. Шевченка “Ми нащадки Кобзаря”.jsss

У конкурсі приймали участь 16 дітей, а після конкурсу шкільний бібліотекар Меренкова Н.В. ознайомила дітей із тематичною виставкою, присвяченою 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка.


03.03.2014

Відповідно до розпорядження Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації з 03.03.2013 у закладі розпочався тиждень, присвячений 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.

ahaa

У цей день відбулося відкриття виставки дитячих робіт “Тарасова доля — то правда жива”, виконаних членами гуртка “Образотворче мистецтво” (керівник Мишак С.М.).


05.03.2014

Популяризація творчості Тараса Шевченка серед сучасного молодого покоління, представлення літературно-художньої спадщини митця у всій її багатогранності, пронизаності великою національною ідеєю та наповнюваності високим духовним змістом є важливим і актуальним напрямом діяльності педагогів навчальних закладів.

afa

Саме з цією метою в нашому закладі класні керівники провели виховні години з учнями 1-11 класів. Серед них: літературні Шевченківські читання, літературно-музичні композиції, інтелектуальні турніри, конкурси, вікторини щодо творчості Шевченка, читацькі конференції та ін.


06.03.2014

З нагоди відзначення 200 – річчя з дня народження Т. Г. Шевченка 06.03.2014 року в нашому закладі було проведено літературний брейн-ринг «Чи знаємо ми Шевченка?». Свої глибокі знання біографії, творчості, мистецької спадщини Тараса Шевченка показали 2 команди: «Шевченкознавці» та «Нащадки Кобзаря». Перемогу в запеклій боротьбі ерудитів здобула команда«Нащадки Кобзаря», яка якнайкраще була підготовлена з окресленої тематики. Всі учасники гри отримали запал позитивних емоцій.

ewqa

Також було проведено конкурс на кращий реферат про Тараса Шевченка. При оцінюванні враховувались такі позиції: зміст, елементи оформлення та елементи творчості. Перемогу здобула Кругла Олександра, 6 клас.

Серед учнів 10-11-х класів відбувся захід«Шевченко International» – читання поезій Тараса Шевченка іноземними мовами.


07.03.2014

7 березня 2014 року в нашому закладі пройшов захід, присвячений 200-річчю з дня народження Т.Г.Шевченка «Шевченкові слова добра й любові як слово батьківське в душі ми збережем». Учні чітко, виразно, емоційно читали вірші Т. Шевченка.

efaacПісні на слова поета зворушили серця юних, змусили думати про величну красу душевного українського слова. Присутні також переглянули відеопрезентацію, присвячену творчості Кобзаря. Висновок зробили єдиний – Великий Тарас мріяв про волю для українського народу і щасливу долю.


11.03.2014

11 березня з учнями початкових класів було проведено літературне читання поезій Т.Г.Шевченка під назвою «І буде син, і буде мати, і будуть люди на Землі!». Діти розповідали про дитячі роки малого Тараса, читали його поезії, слухали пісні на слова Кобзаря.

fwew Глядачам сподобалося читання віршів Медведєвою Т., Попсуйшапко А.(2 клас). До цього свята вихованці намалювали малюнки до прочитаних творів. Свої роботи показали Гарібова В., Синиця Е., Пальоха О., Рябокобила В.(3 кл.). Учнями 1-го класу був створений і прочитаний «український віночок» з віршів Тараса Шевченка.


12.03.2014

«Співець волелюбного духу народу». Під такою назвою 12 березня в нашому закладі відбулося засідання «круглого столу» серед учнів 7,9 класів.

retwМетою проведення заходу було вивчення творчості геніального сина України – Т.Г.Шевченка; патріотичне виховання і розвиток почуття гордості за свій народ, Батьківщину.


19.09.2014

gtw

Учні 11 класу відвідали концерт присвячений 200-річчю з дня народження Великого Кобзаря — Тараса Григоровича Шевченка, який відбувся 19 вересня у приміщенні районного Будинку культури.

hwh

Під час концертної програми, яка тривала більш ніж півтори години, панувала тепла й невимушена атмосфера. Звучали добре відомі й улюблені пісні у виконанні вокально-інструментального колективу “Вербиченька” на тему: “І нема тому почину, і краю немає”. Глядачі залюбки підспівували улюбленим артистам, щедро обдаровуючи їх оплесками й теплими усмішками.

У рамках програми учні переглянули виставку організовану працівниками бібліотеки Будинку культури до ювілею Т.Г. Шевченка та виставку писанкарства, організовану Будинком дитячої та юнацької творчості «Думи мої, думи».


09.10.2014

9 жовтня 2014 року в нашому закладі пройшов І етап Всеукраїнського конкурсу ораторського мистецтва «Тарас Шевченко – взірець українського патріотизму».

hawh

Журі відзначило високий рівень підготовки учнів до конкурсу. Виступи окремих учнів захопили присутніх своєю емоційністю, красномовністю.Переможцем конкурсу стала учениця 11 класу Акімочкіна Марина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *