10 Травня, 2018 - Admin

У музеї бойової слави

Давно вже зарубцювалися рани війни, але в народі пам’ять про неї живе, не слабшає біль втрат. Вічні між століттями ті, хто загинув у боях. Славні у віках живі безсмертні солдати, всі, хто сміливо йшов у бій, відстоюючи право на життя, свободу для майбутніх поколінь. І хоч війна вже давно відійшла у минуле, але нащадки не повинні забувати справжніх героїв-воїнів, які віддали життя за їхнє щасливе і мирне  майбутнє. Саме для того, щоб вшанувати пам’ять загиблих 10 травня учні 3-го класу, разом з класним керівником Атанасовою Т.Г. та вихователем Кассич Л.А., відвідали кімнату «Бойової слави» у селі Ордівка.

Коли почалася Друга світова війна, 125 жителів Ордівки пішли на фронт, 45 з них загинули смертю хоробрих. За бойові подвиги 61 воїн нагороджений орденами і медалями. Під час німецько-фашистської окупації села населення всіляко чинили опір загарбникам. Мешканка хутора Булахів А. Ф. Червона, закривши димохід, намагалася знищити 14 гітлерівців, які перебували в її будинку. Фашисти по-звірячому замучили її, двох маленьких дітей і свекруху. Під час німецько-фашистської окупації населення чинило всілякий опір загарбникам. На хуторі Барабаші було вбито німецького офіцера, за що гітлерівці спалили весь хутір. В Ордівці окупанти розстріляли 20 чол., 250 чол. відправили до Німеччини; спалили 70 житлових будинків.

В бою за визволення від фашистів хутора Булахи, с.Ордівки відзначився старший лейтенант О. П. Воронцов, уродженець с. Нижній Кураней Башкирської АРСР. Він знищив 4 німецькі танки та 20 гітлерівців і загинув від ворожої кулі. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 10 січня 1944 року О. П. Воронцову посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Його іменем названа Ордівська школа. Жителі села спорудили обеліск на місці загибелі відважного офіцера. Воїнам-визволителям, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни, на території села споруджені два пам’ятники і п’ять обелісків.

Третьокласники  віддали данину поваги полеглим воїнам схиливши голови перед світлою пам`яттю усіх, хто віддав своє життя за рідний край. Діти поклали квіти до пам’ятників та обелісків та вшанували хвилиною мовчання загиблих у роки Другої світової війни.

Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *