11 Листопада, 2016 - Admin

О мово рідна, золота колиско…

Рідна мово… Скільки в тобі чарівних звуків, животворного трепету й  вогню! Скільки в тобі материнської лагідності і доброти, мудрості земної, закладеної ще славними предками вільнолюбними! Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово, рідна мова?

  Рідна мова – це неоціненне духовне багатство, у  якому народ  живе, передає з покоління в покоління свою мудрість і славу, культуру й традиції… Кожне слово рідної мови має своє обличчя, як у квітки, у нього свій неповторний аромат і відтінок барви, – а цих відтінків кожна барва має тисячі.

В українського народу є багато радісних свят, які відповідають його потребам, стану душі, характеру, традиціям.

9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для нас свято – День української писемності та мови. Це свято було встановлено в 1997 році Указом Президента України Леоніда Кучми з метою відзначення важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства та спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію та водночас демонстрацію її багатства та красоти.

Напередодні Дня української писемності та мови в школі пройшов Тиждень української мови та літератури. У рамках тижня  в закладі відбулося свято мови, яке підготували  вчитель української мови Курило О. А., учні 9-го класу під керівництвом вихователя Руденко О. Я. та класного керівника Губи Т. А.  Відчуття високого пошанування українського слова поетичними та прозовими рядками, народною і авторською музикою, поважним і запальним танком переповнило серця учасників, гостей і організаторів урочистого зібрання. Тепле коло школярів і їхніх наставників створило справжню атмосферу родинного затишку, де розпочали розмову про рідне слово, його історію і розмаїття, милозвучність і велич. Налаштовувала на патріотичні роздуми хореографічна композиція «мавок».  Учні надзвичайно майстерно читали вірші письменників-класиків про українське слово й викликали в глядачів сміх гумором Павла Глазового та професійною акторською грою п’єси Михайла Старицького «За двома зайцями». А герої  ексклюзивного репортажу «Твоя рідна мова» вкотре освідчилися в любові до українського слова.  До слова, народженого на святій землі, де ми зросли й живемо.

z_4qatzkkba rs9en0jv_la bzprapqh2ug ew_wa08cdkq o7ly1l-d4li yarj4m8tdua

Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *