9 Листопада, 2018 - Admin

Наша мова солов’їна

Саме під такою назвою  в нашому закладі з 05.11 по 09.11.2018 пройшов Тиждень української мови, що  традиційно приурочений Дню української писемності та мови – святу, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам’яті   Преподобного Нестора Літописця.

Бібліотекар закладу Меренкова Н. В. створила виставку художньої літератури «Мова — душа народу». Кожен відвідувач міг ознайомитися з матеріалами про розвиток і значення української мови. Упродовж усіх днів у стінах закладу лунали пісні українською мовою та про Україну, які підібрала  голова учнівського самоврядування Коротецька Поліна.  А на завершення предметного тижня учні 8 класу подарували запальний український танець, який підтримали всі бажаючі.

Переможці Всеукраїнської інтернет-олімпіади “На урок” та шкільної дистанційної олімпіади “Всеосвіта. Осінь — 2018”  отримали нагороди. Адже вони показали свої знання та вміння під час виконання олімпіадних завдань з української мови та посіли призові місця.

Також у закладі пройшов I етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, у якому взяли участь 30 маленьких знавців рідної мови. Наполегливо й старанно учасники конкурсу працювали над завданнями, усвідомлюючи значущість рідної мови.

Мовознавчий брейн-ринг між командами учнів 7-9-х класів проходив захопливо та цікаво. «Склади прислів’я», «Відгадай фразеологізм», «Скажи без затримки» та багато інших випробувань стали пізнавальними  для учасників та дали  змогу продемонструвати свою ерудованість, кмітливість, згуртованість та швидкість реакції.  Пальму першості отримала команда «Мовознавці». Варто відзначити найактивніших учасників, а саме: Коротецьку Поліну, Курила Богдана, Буряківського Олега та Кошман Катерину. Отже, діти зрозуміли, що сила слова безмежна.

Надовго запам’ятається учням 6-7-х класів та початкової  школи виховний захід на тему: “Моря перелетиш і не впадеш, допоки в серці рідна мова”, приготований п’ятикласниками під керівництвом вихователя Федоренко Г. Г.    Зі сцени лунали вірші та пісні про українську мову, а також юні артисти показали   повчальну казку про те, як необхідно  правильно спілкуватися. Учні, перевдягнені в костюми звірят, перенесли присутніх в осінній казковий ліс, у якому заблукали троє хлопців, які не поважали рідну мову. І тільки зрозумівши свою помилку, діти змогли  знайти стежку додому. Присутні отримали незабутні враження  від яскравого та майстерного виступу та ще довго аплодували артистам-п’ятикласникам.

9 листопада учні та співробітники закладу долучилися до написання  Всеукраїнського  диктанту національної єдності, який проводився на Українському радіо до Дня української писемності та мови та мав на меті  утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу, підвищення рівня мовної освіти й культури громадськості, удосконалення навиків майстерного володіння словом.

Закінчився предметний тиждень, але любов до рідної мови залишається  з нами на все життя. Бо вона є безсмертною та об’єднує усіх українців, робить громадянином кожного з нас та усіх разом – народом.

Берегти її, плекати
буду всюди й повсякчас,
бо ж єдина – так, як мати,
мова в кожного із нас!

О. Забужко

Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *