28 Січня, 2015 - Admin

«Українські вишиванки, наче райдуги світанки»

Є на вишиванці розмаїті квіти —
Це ж Україна наша перлами розшита.
Є на ній і гори, є на ній долини,
Все, що є найкраще на Вкраїні милій.

Україно моя, рідна земле! Линемо до тебе думкою повсякчас. Знаємо, що непростий час настав для всіх. Розуміємо, що треба довести всім сьогодні, що ми – українці, гідні своєї країни і іншої нам не треба! Намагаємося робити все, щоб у світі бриніла українська мова, соловейком заливалася українська пісня, витанцьовувався український гопак, смакувалися українські вареники, частувалися українським борщем. Гордимося, що наша культурна спадщина птахами-рушниками, сорочками – вишиванками відома далеко за межами нашої країни.

Наша школа стала для вчителів, батьків, учнів та працівників закладу своєрідним народознавчим осередком, де вивчаються і популяризуються наші давні українські звичаї і традиції.

«Українські вишиванки, наче райдуги світанки» – під такою поетичною назвою відбулося свято вишиванки. Понад три місяці всі учасники навчально-виховного процесу готувалися до свята, в школі була проведена велика краєзнавча робота, до якої залучалися також і батьки. Свято відбулося!

Вся зала мерехтіла, переливалася, грала всіма барвами від українських віночків, різнокольорових стрічок, різноманітних орнаментів вишиванок. Все це в собі містило неймовірну позитивну енергетику!

Під час заходу глядачі могли почути цікаві історії виникнення вишивок, легенди про вишиванку і рушники, про які так емоційно і образно розповідали старшокласники. З великою цікавістю дивилися відео-проекти про своїх місцевих майстринь-вишивальниць — Могильник Л.О., колишню вчительку нашого закладу та її матір; вчителя математики Губу Т.А., вихователя 6-го класу Мерчанську Л.В., що підготували учні 6-11-х класів під керівництвом вихователів та класних керівників Мерчанської Л.В., Вотінцевої О.М., Губи Т.А., Шимкової О.В., Щербак І.Б., Руденко О.Я., Клочко В.М.

В цей день зі сцени линули пісні про Україну, про нашу любов до неї у виконанні Кладько Юлії, Ступки Таїсії, Козирєвої Марини (музичний керівник Жукова І.К.), ансамблів учнів 1-го, 2-го та 5-го класів. Треба відзначити і дует родини Задорожніх – мами Олени і доньки Віки, учениці 4-го класу. У їхньому виконанні прозвучала пісня «Мамина сорочка», до якої вони самостійно підготували відеокліп про свою дружну і щасливу родину.

Глядачі аплодували учням 3-го, 1-го та 4-го класів за чудові хореографічні композиції, створені під керівництвом вихователів Білашко В.М., Федоренко Г.Г., Петрашкевич Т.Р., хореографа Скидан С.І. А яким запальним веселим українським танком порадували учні 2-го класу (хореограф Скидан С.І., вихователь Кравцова О.М.). Всі присутні в залі з великим задоволенням виконали «Пісню про рушник». А фінальна пісня «Моя сорочка-вишиванка» була прикрашена найкращими зразками вишитих сорочок. Під час дефіле, як учні, так і вчителі Черниш І.В., Губа Т.А., Мерчанська Л.В., Черниш Д.В., продемонстрували свої витвори мистецтва.

Віримо, що на сьогоднішній день вишиванка — це не данина моді, а глибоке почуття любові до землі, де народилися, вірності ідеалам своєї держави, щирості у поринанні вивчення свого національного коріння. Українські майстрині, які створюють цю неповторну красу, вкладають у кожний стібок мрію, молитву кожного українця за мир, спокій і життя на Україні.

Радійте вранішньому сонцю, вечірній зіроньці, дзвінкому сміху дітей і мирній тиші на Землі. Бережіть мир!

Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *